070 966 3053 info@grubbygardens.se

Spenatskräppa är en till av de mer grönsakslika fleråriga grönsakerna. Med det vill jag säga att den hör nog inte till de lättaste växer att placera i en prydnadsträdgård. Men den är robust och lättodlad och ger gott om ätbar bladmassa relativt tidigt på säsongen. Här kommer mer information om spenatskräppa samt några tankar kring placering av den i trädgården.

Spenatskräppa kan skördas i april

Spenatskräppa i april

Odling av spenatskräppa

Spenatskräppa, som har det latinska namnet Rumex patientia, vill växa i någorlunda fuktighetshållande jord i full sol eller halvskugga. Jag gillar ju att stresstesta mina växter (de jag har många av åtminstone), och det exemplaret som hamnade mer skuggigt hos mig tynade bara bort. Jag har inte hittat fröer av spenatskräppa till salu, men har köpt mina plantor av Skogsträdgårdsbloggen (se ref [3]). När man väl ha ett par plantor är det väldigt enkelt att få fler genom att samla fröer. Vill du inte att spenatskräppan ska fröa av sig på plats bör du nog klippa av blomstjälken i god tid. I år har jag sått egensamlade fröer av spenatskräppan för första gången. Jag brukar använda värmematta när jag odlar perenner från frö, och har fått ca 50% grobarhet inom två veckor.

Hur jag gjorde: förkultiverades inomhus i såjord; täcktes knappt med perlit (sand går också bra); täckte krukan, eller pluggboxen, med plast som har lite lufthål. Februari-mars brukar rekommenderas för förkultivering. Plantera om i näringsrik jord när fröplantorna är stor nog att hantera och plantera ute när frostrisken är över. Jag skördar ingenting första året utan låter växten etablera sig ordentligt.

Att skörda och äta spenatskräppa

Det är bladen på spenatskräppa som man skördar och äter tillagad. Den är en vårprimör med något syrlig smak och blir hos mig i Vaxholm (zon 2/3) skördeklar under april. När blomställningen börjar utvecklas försämras smaken. Hos mig, där det är lite åt det torra hållet, dör spenatskräppan ner under sommaren för att återkomma på ett mer blygsamt sätt framåt hösten. I år ska jag plantera den på min kolonilott för att se hur den beter sig när jorden är betydligt mer fuktighetshållande. Precis som vanlig spenat och mangold innehåller spenatskräppa oxalsyra.

Spenatskräppa i blom

Spenatskräppa i blom

Spenatskräppa i trädgården

Spenatskräppa är svårplacerad i en prydnadsrabatt. Den kräver en del plats och bladen blir på försommaren enormt stora, kanske 30cm långa, och ganska många. Blomställningen blev hos mig ca 1m hög under den torra sommaren 2018, men jag har läst rapporter om 150cm till 2m höga blomställningar hos andra. Lägga man till det faktum att bladen har en tendens att tyna bort under sommaren och att man bör klippa bort blomställningen om man inte vill att den ska fröa av sig, så blir det ett ganska stort hål i rabatten under en period. Möjligen skulle det fungera att kombinera spenatskräppan med en ganska rejäl och solälskande sort av funkia, som till exempel doftfunkia, Hosta ’Royal Standard’, eftersom funkia kommer upp relativt sent på våren.

Summering

Inte världens vackraste växt och lite svårplacerad om den ska rymmas i en prydnadsrabatt, men spenatskräppan är lättodlad och ger bra skörd tidigt på säsongen utan nämnvärd ansträngning från trädgårdsägaren.

Prenumerera

För att få info om alla blogg inlägg samt andra tips och erbjudande från Grubby Gardens, prenumerera på nyhetsbrevet här.

Referenser

[1] Som alltid, bästa boken om ätbara perenner i vårt klimat: P. Weiss, A. Sjöberg, D. Larsson ”Fleråriga Grönsaker”.

[2] Spenatskräppa, och många andra ätbara fleråriga växter beskrivs också i den mer omfattande och djupdykande boken ”Skogsträdgården. Odla ätbart överallt” av Philipp Weiss och Annevi Sjöberg.

[3] Återigen Philipp Weiss som under Skogsträdgårdsbloggen driver också en liten plantskola där det brukar gå att köpa plantor av bl.a. spenatskräppa https://skogsträdgården.stjärnsund.nu