070 966 3053 info@grubbygardens.se

Grubby Gardens blogg

Här skriver jag om trädgård och trädgårdsdesign – mina idéer, experiment, erfarenheter och misstag (det har varit många) – med lite extra fokus på ätbara perenner och samarbete med naturen, för det är det jag jobbar med på de jordplättar jag härja i.

Här i bloggen får det vara ogenerat knagglig svenska som gäller, vilket jag ber om ursäkt för. Hoppas att du har överseende med detta.

Välkommen!
Nicky English, Grubby Gardens.

Nicky English Trädgårdsarkitekt
4 tips för utomhusbelysning

4 tips för utomhusbelysning

Belysning i en trädgård kan göra så mycket för att skapa stämning och karaktär. Den behövs för att välkomna våra gäster och guida dem till husets entré samt den behövs för att lyfta vårt humör mitt i mörkaste vintern. Belysning kan även vara viktig för att skapa trygghet – både så att du kan känna dig trygg att ingen gömmer sig i buskarna och så att du ska veta var du ska sätta ner foten. I det här blogginlägget bjuder jag på fyra belysningstips som jag alltid har i mina tankar när jag designar trädgårdsbelysning.

Kan vi minska påverkan från vår utomhusbelysning på nattlevande insekter och djur?

Kan vi minska påverkan från vår utomhusbelysning på nattlevande insekter och djur?

I en inventering av kolonier av långörade fladdermöss i kyrkor i Skara stift som gjordes först 1980 och igen 2016 fann forskare att nästan hälften av kolonierna hade försvunnit. Detta var förbluffande eftersom en koloni av långörade fladdermöss håller sig kvar på samma plats i många generationer. Det som hade hänt var att på just de kyrkor där kolonierna hade försvunnit, hade fasaden belysts från alla håll. Detta gör att fladdermusen inte flyger ut för att jaga på kvällarna eftersom det aldrig blir mörkt. De väntar istället på mörkret vilket aldrig kommer och så småningom dör de av svält. När jag bläddrar genom olika artiklar och forskningsrapporter om belysningens påverkan på nattlevande djur och insekter visar det sig att belysning som är så viktig för oss människor och vår trygghet, säkerhet och välmående onekligen har en negativ påverkan på djurlivet. Som en trädgårdsarkitekt som försöker skapa trädgårdar som gynnar både människorna som vistas i trädgården och biologisk mångfald, känner jag mig kluven. Belysning är så oerhört betydelsefull för oss, särskilt vi som bor på nordliga breddgrader. Finns det någonting vi som trädgårdsägare kan göra för att förbättra situationen?

En lättskött trädgård

En lättskött trädgård

”Lättskött” när det gäller trädgård är lite av ett modeord.  Fast det är ett väldigt viktigt begrepp. Självklart, tycker jag, att trädgårdar som jag designar ska vara lättskötta. Men vad betyder detta? Här kommer ett inlägg med Grubby Gardens filosofi om lättskötta trädgårdar.

Frukt och bär inventering

Frukt och bär inventering

Det är en intensiv period av bärplockning just nu. Och när jag hade plockat klart allt som var mogen i min lilla trädgård häromdagen fick jag en känsla av vemod, av att skörden är nästan slut för i år. Men så är inte alls fallet. Skördesäsongen av frukt och bär sprider sig från juni till oktober, dock med en glapp innan sista bären mognar i oktober. Här kommer en första inventering av alla frukt och bär som finns i min trädgård. Jag tänker att den skulle kunna ge lite inspiration i fall du funderar på att utöka ditt bestånd av bärbuskar.

Inflyttning i bihotellen

Inflyttning i bihotellen

Vi blev klara med våra nya bihotell mot slutet av förra sommaren – alldeles för sent för att de skulle bli bebodd. Här kommer bilder och iakttagelser om hur det har gått med hyresgäster nu på våren.

Juni i bilder

Juni i bilder

Juni har varit fylld med dofter och smak. Jag njuter av solen men även av varenda regndroppe som fallit. Här försöker jag dela lite av glädjen, mest i bildformat. Hoppas ni njuta också! Placera doftande växter där ni sitter eller går förbi Dofterna har varit extra...

Växtporträtt – kantnepeta

Växtporträtt – kantnepeta

Kantnepeta, Nepeta x faassenii, är en av de bästa trädgårdsväxterna för humlor. Även fjärilar och några arter av solitärbin besöker den gärna. Den är tålig, vill ha det torrt och magert och den blommar länge. Eftersom det finns även en vår, höst och vinter här i...

Balans i trädgården

Balans i trädgården

När vi pratar om att gynna biologisk mångfald i trädgården far våra tankar oftast till de ytterst viktiga pollinatörer. Men alla insekter är viktiga. I det här inlägget vill jag guida dina tankar mot bladlöss och balans. En trädgård som är i harmoni med naturen kan...

Blåbärstry

Blåbärstry

Idag vill jag tipsa om en väldigt bra insekts- och människoväxt, blåbärstry eller bärtry, med det vetenskapliga namnet Lonicera caerulea var. kamtschatica. Den blommar tidigt på våren med nektarrika blommor som är viktiga för de humledrottningar som vaknar tidigast på...