070 966 3053 info@grubbygardens.se

Idag vill jag tipsa om en väldigt bra insekts- och människoväxt, blåbärstry eller bärtry, med det vetenskapliga namnet Lonicera caerulea var. kamtschatica. Den blommar tidigt på våren med nektarrika blommor som är viktiga för de humledrottningar som vaknar tidigast på våren. Den producerar sedan ätliga bär som liknar avlånga blåbär i färg och smak och som mognar ungefär samtidigt som jordgubbar.

Blåbärstry i blom

Blåbärstry i blom. Den är på gång att blomma nu i slutet av april hos mig.

Mångfald är viktigt både för insekterna och oss själva

Att ha en kombination av fruktträd och bärbuskar i trädgården med olika blomningstid och därmed fruktsättningstid är inte bara bra för insekterna, det sprider riskerna och skördearbetet för oss människor också. Med risker menar jag framförallt risken att alla blommor förstörs av en sen frost, men med en mångfald av bärbuskar och fruktträd sprider du även risken att till exempel ett insektsangrepp förstör alla olika sorters frukt.

En något blygsam skörd 2018 från mina unga blåbärstry buskar.

En något blygsam skörd 2018 från mina unga blåbärstry buskar.

Odling av blåbärstry

Blåbärstry är tuff och klarar sträng kyla. Det den kan ha problem med är växlande temperaturer tidigt på våren. Enligt min bibel [1] är de kanadensiska sorterna därför att föredra framför de ryska sorterna i mellersta och södra Sverige. Den har inga större krav på jord utan klarar både väldränerad och fuktighetshållande jord. Den har inte heller samma krav att växa i surjord som blåbär har, även om den har någonting emot en lite surare jord.

De olika sorterna varierar en del i höjd och växtsätt. Det finns en e-planta av blåbärstry, sorten ’Anja’, som har tagits fram för sitt enhetliga växsätt hellre än bärproduktion. Den är dock delvis fertil så om du till exempel vill ha en fin inramning till din köksträdgård men inte har möjlighet att ta hand om stora mängder bär så kan ’Anja’ vara ett bra val.

Vill du däremot ha bra bärproduktion bör du plantera två eller flera sorter av blåbärstry som pollinerar varandra. Blomqvists plantskola [2] har många sorters blåbärstry och ger även bra information om vilka sorter som passar ihop.

Blåbärstry bör inte förväxlas med sin oätliga kusin blåtry, Lonicera caerulea.

Blåbärstry 'Anja' vid SLU, Uppsala

Blåbärstry ’Anja’ vid SLU, Uppsala

Prenumerera

För att få info om alla blogg inlägg samt andra tips och erbjudande från Grubby Gardens, prenumerera på nyhetsbrevet här.

Referenser

[1] ”Skogsträdgården Odla ätbart överallt”, Philipp Weiss & Annevi Sjöberg

[2] Blomqvists plantskola http://www.blomqvistintaimisto.com