070 966 3053 info@grubbygardens.se

Belysning i en trädgård kan göra så mycket för att skapa stämning och karaktär. Den behövs för att välkomna våra gäster och guida dem till husets entré samt den behövs för att lyfta vårt humör mitt i mörkaste vintern. Belysning kan även vara viktig för att skapa trygghet – både så att du kan känna dig trygg att ingen gömmer sig i buskarna och så att du ska veta var du ska sätta ner foten. I det här blogginlägget bjuder jag på fyra belysningstips som jag alltid har i mina tankar när jag designar trädgårdsbelysning.

Tips 1 Inside-out

Belysning kan koppla ihop inomhus med utomhus. Många nybyggda hus har stora fönster. Dessa upplevs som stora svarta hål på vintern. Ett alternativ till gardiner eller inomhusbelysning är att belysa någonting fint i trädgården – helt plötsligt finns det ett rum därute också som drar till sig blicken och förhöjer mysfaktorn inomhus betydligt. Du kan också tänka tvärtom och fundera hur ljuset inifrån en byggnad upplevs utomhus – att belysa fönstret i ett gammalt oanvänt dass kanske ger precis den effekt som behövs.

Tips 2 Gently does it

Använd så lite ljus som möjligt. Ljusnivåer är alltid relativ. Finns det starka ljus kommer omgivningen upplevas som mörkare. Det behövs starkare ljus för att belysa någonting som är i närheten av annat starkt ljus än för att belysa ett objekt av samma storlek som står helt i mörkret. Ett sätt att undvika så kallade ljusföroreningar är att rikta ljuset mot någonting. Målet är att skapa ett behagligt ljus med en fin och välkomnande stämning, hellre än någonting som mest liknar den traditionella amerikanska julbelysningen.

Tips 3 Avbländning

Kanske det viktigaste råd när det gäller utomhusbelysning är att se till att ljuskällorna inte bländar. Detta bör testas åt alla möjliga håll från vilka ljuset kan betraktas både på marken och även från närliggande fönster, om armaturen pekar uppåt. Tänk även på detta när du bestämmer på vilken höjd en armatur ska sättas på en fasad till exempel vid en entré.

Tips 4 Osynliga armaturer

Veronicastrum virginicum 'Spring Dew', kransveronika, en utmärkt växt att belysa på vintern

Det är också värt att tänka på hur belysningen kommer att se ut under dagens ljusa timmar och säsongens ljusaste dagar. Givetvis kan det finnas fall där armaturen i sig är ett konstverk, men generellt är det själva ljussättningen man vill uppnå på kvällstid och man vill inte behöva lägga så mycket märke till armaturen under tiden den inte behövs. Detta, tycker jag, gäller speciellt för lite äldre hus. Vad jag har förstått blev elektrisk belysning inomhus vanligt först på 1920-talet i Sverige. Även om det finns armaturer som är tidstypiska i utseende och som påminner om gatubelysning under första hälften av 1900-talet, var det knappast  vanligt att ha så många ljuskällor utanför privata hem som vi är vana med, tänker jag. Jag jobbar gärna med armaturer som snarare är osynliga och istället försöka belysa växter, föremål eller ytor. I en trädgård är det väldigt lätt att dölja en armatur med en växt eller sten eller dylikt, speciellt om den som formger trädgården är samma person som ritar belysningsplanen! Därför är det också viktigt att jobba med belysningen från första början i en trädgårdsdesign – då kommer belysningen in som en del av helheten och jag som trädgårdsarkitekt har många möjligheter att skapa stämningsfull och kreativ belysning genom att se till att det finns precis de belysningsbara föremål eller växter som behövs. Här har vi också nyckeln till att jag har valt att illustrera detta blogginlägg med en vinterbild av Veronicastrum virginicum ’Spring Dew’, kransveronika som med sina fina vissna blomställningar är ett exempel av en utmärkt växt att belysa även på vintern!

Bonus tips

Läs även här för tankar om hur man kan minska belysningens påverkan på nattlevande insekter och djur.

Prenumerera på Grubby Gardens Nyhetsbrev

För att få info om alla blogg inlägg samt andra tips, nyheter och erbjudanden (enbart från Grubby Gardens), prenumerera på nyhetsbrevet här.